Vratislavická kyselka: Na mapě, v cíli, a hlavně v lahvi

Firma Kitl a Český orienťák už patří neodmyslitelně k sobě, i proto je letos opět najdete mezi našimi parťáky. Kitl, to ale nejsou jen syroby. Poslední roky se hlásí o slovo také Vratislavická kyselka. A pozorní orienťáci už si jí určitě všimli – Spojili jste si vedle sebe mapy z MČR na krátké trati? Prohlédli jste si pozorně nafukovací lahev na českých pohárech v OB? A víte, kde jste si točenou kyselku mohli dát přímo v cíli?
Vratislavická kyselka je minerální voda s CO2 přírodního původu a obsahuje výjimečné množství křemíku (obsah kyseliny křemičité H2SiO3 je 111 mg/l). Aktuálně se čerpá ze dvou zdrojů – jeden je z roku 1964 blíže Jablonci n. Nisou, druhý z roku 1983 blíže Liberci, oba pak zasahují do hloubky přesahující 200 metrů. Vratislavickou kyselku si můžete vychutnat jak čistě přírodní, tak s tradičními příchutěmi citronu a pomeranče, nebo exotické maracuji. A jak už to u tradičních minerálek bývá, nejlepší je chlazená a ze skla (láhve jsou zálohované a vratné).
Z historie – Kyselka je tu už přes 160 let
Minerální pramen Vratislavické kyselky objevil v údolí mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem Karl Skollaude, když si v roce 1862 hloubil studnu. Nezvyklá chuť vody ho zarazila, přisuzoval ji zbytkům střelného prachu. Až po třech letech jej místní lékárník překvapil informací, že se jedná o vzácný léčivý pramen. Z blízka i zdaleka k němu začaly proudit davy lidí. Posléze na místě vznikly lázně, jejichž věž je dodnes symbolem Vratislavické kyselky. V minulém století areál chátral. A přestože přešel po roce 1989 do soukromého vlastnictví, obnova jeho slávy započala až v roce 2018, kdy areál převzal Honza Vokurka a jeho společnost Kitl. Výrobní část areálu je nyní plně funkčí a pokračuje se v rekonstrukci historické budovy.
- Mapu, která prozradí, kde koupit Vratislavickou kyselku, naleznete na: vratislavka.cz
Tento článek vznikl v rámci spolupráce Českého orienťáku s parťákem firmou Kitl.
